You are here

Home

Achievements

Szeged: pictures of the new screening laboratory building and the main new instruments:

 

Arad: files of the new purchases (ELISA, Nanoduct, printer, laptops, videoprojector and centrifuge):

 

 

 

 

 

 

HURO flyer in Hungarian/Romanian (Szeged)

 

Határon átnyúló együttműködés

örökletes betegségek

korai felismerésének elősegítésére

(HURO 0802/008)

 

Négy évvel ezelőtt együttműködés kezdődött az aradi, szegedi és temesvári Gyermekgyógyászati Klinikák között.  Az együttműködés célja az volt, hogy közös, határon átnyúló diagnosztikai rendszert hozzanak létre ritka, örökletes megbetegedések korai felismerésének céljából.  Ezek a megbetegedések néha közvetlenül a születés után, máskor a korai vagy késői gyermekkorban súlyos testi és szellemi károsodást, a fejlődés elmaradását vagy a már megszerzett képességek elvesztését, esetleg halált okoznak. Korai felismerésük lehetővé teszi a kezelések időben történő bevezetését, mellyel a tünetek kialakulása megelőzhető, vagy lassítható. Azokban a megbetegedésekben, melyekben még nem áll rendelkezésre hatékony terápia, a korai diagnózis segíthet a családtervezésben, illetve lehetőséget nyújthat magzati diagnosztikára.

 

A három klinika pályázatát az Európai Unió elfogadta és  1 640 727 EUR támogatásban részesítette.  Az intézetek saját hozzájárulásukkal együtt 2 millió eurót költöttek laboratóriumok felújítására, új laborépület kialakítására, korszerű műszerek és a mérésekhez szükséges vegyszerek beszerzésére, a diagnosztikai módszerek beállítására, szakmai továbbképzésre és lakossági tájékoztatásra. 

 

A projekt eredményeképp a szegedi Gyermekgyógyászati Klinikán beállításra került több szteroidhormon vérmintából történő meghatározása és tünetek jelentkezése esetén a veleszületett mellékvesekéreg elégtelenség diagnózisának lehetősége. Ez a betegség a szervezetben fontos szerepet betöltő szteroidok képződésének zavara miatt alakul ki. A hormonzavar  lány újszülöttekben fiúkra jellemző nemi jellegek kialakulását, fiúkban alacsony növést, a nemi jellegek korai megjelenését okozhatja. Súlyosabb formában a betegség néhány nappal a születés után súlyos sóvesztést, krízis állapotot, illetve halált okozhat.  Megfelelő hormonpótlással ezeknek a tüneteknek a kialakulása megelőzhető.

 

A szegedi Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékkel történt együttműködés során egy, a korábbiaknál hatékonyabb módszert fejlesztettek ki a veleszületett izombetegség (Duchenne-féle izomsorvadás) genetikai diagnosztikájára.  A módszer lehetőséget nyújt a kóros gént hordozó, de a betegség tüneteit nem mutató nők egyszerű, gyors vizsgálatára.

 

A temesvári Gyermekgyógyászati Klinikán bevezetésre került két, korábban nem vizsgált betegség a veleszületett mellékvesekéreg elégtelenség és galaktozémia újszülöttkori szűrővizsgálata. A veleszületett mellékvesekéreg elégtelenség szűrővizsgálata hatékony módszer a betegség korai felismerésére, de gyakran álpozitív eredményt ad: akkor is felveti a betegség gyanúját, ha az valójában nem áll fenn. Az álpozitív eredmény oka lehet pl. koraszülöttség, amikor a szteroid képződéshez szükséges rendszer még éretlen, vagy az újszülöttet érő stressz, egyéb betegség is.  Ezért pozitív szűrési eredmény esetén a mellékvesekéreg elégtelenség fennállását további vizsgálattal meg kell erősíteni. Ez a megerősítő vizsgálat a szegedi anyagcsere laboratóriumban történik a korábban említett szteroid hormon vérszint méréssel.

 

A galaktozémia a tejben, de más táplálékokban is előforduló cukor, a galaktóz lebontásának a zavara. Tünetei lehetnek a vakság, vagy néhány nappal a szülés után kialakuló, halálhoz vezető anyagcsere krízis állapot. A beteg gyermekek megfelelő diéta mellett csak nem teljesen tünetmentesen fejlődnek.

 

A Temesváron korábban is működő genetikai laboratórium fejlesztése lehetővé tette az örökletes vérzékenység (hemofilia) molekuláris genetikai vizsgálatának a bevezetését. A vizsgálatot a laboratórium Temes megye mellett Arad és Csongrád megye részére is biztosítja.

 

Az aradi Gyermekgyógyászati Klinikán szintén két újszülöttkori szűrővizsgálat került bevezetésre. A fenilketonúria a fehérjelebontás zavara következtében kialakuló, súlyos szellemi elmaradással, görcsökkel járó megbetegedés. Az időben felismert betegség diétával hatékonyan kezelhető: a gyermekek normális fejlődést mutatnak. A veleszületett pajzsmirigy-elégtelenség szintén elsősorban a szellemi fejlődés elmaradását okozza. Megfelelő és időben bevezetett hormonpótlás viszont normális fejlődést biztosít a beteg gyermek számára.

 

Aradon ezenkívül felmérést végeztek annak eldöntésére, hogy a visszatérő, krónikus légúti tünetekkel küszködő gyermekek közt milyen gyakran fordul elő a cisztás fibrózis nevű örökletes megbetegdés. A gyakorisági vizsgálatban részt vett gyermekek és szüleik molekuláris genetikai diagnosztikáját,  a hibás gének kimutatását a szegedi Gyermekgyógyászati Klinika  genetikai laboratóriuma végezte. 

 

Amennyiben az együttműködés hosszabb működése során igazolódik a projekt során felállított, határon átnyúló diagnosztikai rendszer hatékonysága és fenntarthatósága, a modell egyéb újszülöttkori szűrővizsgálatok, ritka betegségek, ill. más populációt érintő, különböző  diagnosztikus eljárások esetén is alkalmazhatóvá válhat.

 

 

Colaborare transfrontalieră

în facilitarea diagnosticului precoce

al bolilor congenitale rare

(HURO 0802/008)

 

În urmă cu patru ani a început colaborarea între Clinicile de Pediatrie din Szeged, Timişoara şi Arad. Scopul acestei colaborări a fost realizarea unui sistem de diagnosticare comun, transfrontalier în vederea recunoaşterii precoce a bolilor congenitale rare. Aceste boli pot determina, în unele cazuri imediat după naştere, alteori în perioada de sugar sau copilărie târzie, tulburări la nivelul organelor sau a funcţiilor mentale, afectarea dezvoltării sau pierderea achiziţiilor, soldându-se uneori prin deces. Diagnosticul precoce permite iniţierea din timp a terapiei, prin care simptomele şi semnele specifice bolii pot fi prevenite sau încetinită evoluţia lor. In afecţiunile care nu beneficiază încă de tratament curativ, diagnosticul precoce este util pentru acordarea sfatului genetic familiei, respectiv poate da ocazie diagnosticului fetal.

 

 

Proiectul elaborat de către cele trei clinici a fost aprobat de Uniunea Europeană şi a primit sprijinul financiar de 1 640 727 EURO. Instituţiile implicate, impreună cu contribuţiile proprii, au cheltuit în total 2 milioane de euro, bani utilizaţi în vederea construirii de noi clădiri de laborator, renovarea şi modernizarea laboratoarelor, achiziţionarea de aparatură modernă şi de reactivi necesari determinărilor, implementarea procedurilor de diagnostic, specializarea personalului şi informarea populaţiei.

 

Una din realizările proiectului este determinarea sanguină a profilului hormonilor steroizi în cadrul laboratorului Clinicii de Pediatrie din Szeged, permiţând confirmarea diagnosticului de insuficienţă suprarenală în cazul suspiciunii acestei afecţiuni. Aceasta boală se datoreaz tulburărilor de sinteză a hormonilor corticoizi, cu rol important în funcţiile organismului. Insuficienţa de glandă suprarenală la nou-născuţii de sex feminin duce la apariţia semnelor de virilizare, iar la copiii de sex masculin va determina deficit în creştere şi apariţia precoce a semnelor  de masculinizare. In formele mai severe, la câteva zile de la naştere paote să apară  o pierdere semnificativă de sare, cu

alterarea profundă a stării generale, chiar cu risc de deces. Tratamentul hormonal adecvat poate preveni apariţia acestor stări critice.

 

 

In urma colaborării laboratorului Clinicii de Pediatrie din Szeged cu Catedra de Chimie Anorganică şi Analitică, s-a dezvoltat o metodă nouă, cu eficienţă superioară de diagnostic genetic al bolilor musculare congenitale (distrofia musculară de tip Duchenne). Metoda permite determinarea genei patologice la femeile purtătoare fără simptomele manifeste ale bolii.

 

La Clinica de Pediatrie din Timişoara proiectul a permis implementarea screening-ului neonatal a două boli rare congenitale netestate până acum, şi anume insuficienţa de corticosuprarenală şi galactozemia. Screening-ul neonatal de insuficienţă suprarenaliană este o metodă eficientă de recunoaştere precoce a bolii, dar rezultatele fals pozitive sunt frecvente. Cauzele rezultatelor fals pozitive sunt: prematuritatea (prin imaturitatea bateriei enzimatice necesara sintezei hormonilor corticoizi), situaţii de stress ale nou-născutului sau alte afecţiuni. Din aceste considerente rezultatul pozitiv la screening-ul de insuficienţă suprarenaliană necesită confirmarea diagnostică. Testul de confirmare constă în profilul sanguin de hormoni steroizi, efectuat în cadrul laboratorului de investigaţii metabolice din Szeged.

 

Galactozemia constă în tulburarea metabolismului galactozei,  prezentă în lapte şi alte alimente. Cele mai grave manifestări ale bolii sunt cecitatea sau starea de criză metabolică ce apare în primele de zile de viaţă şi poate duce la deces. Un regim alimentar corespunzător permite o dezvoltare aproape normală, asimptomatică a copiilor bolnavi.

 

Dezvolatrea şi modernizarea laboratorului de genetică din Timişoara a permis implementarea analizei genetice moleculare a hemofiliei. Laboratorul asigură efectuarea acestei investigaţii atât pacienţilor din judeţul Timiş, cât şi celor din judeţele Arad şi Csongrad.

 

 

La Clinica de Pediatrie din Arad s-a realizat implementarea a două metode de screening neoanatal. Fenilcetonuria este o boală metabolică datorată de tulburărilor din metabolismul proteinelor, manifestată cu retard mental sever şi contracţii musculare. Un diagnostic precoce al fenilcetonuriei permite instituirea regimului alimentar corespunzător, asigurând dezvoltarea normală a copilului. Hipotiroidismul congenital determină la fel în primul rând retard mental. Un diagnostic precoce şi iniţierea terapiei de substituţie hormonală va asigura dezvoltarea normală a copilului.

 

In Clinica de Pediatrie din Arad are loc şi o altă testare: determinarea frecvenţei cu care se întâlneşte fibroza chistică în cadrul bolilor respiratorii recurente şi cronice. Diagnosticul genetic molecular, de evidenţiere a genei patologice la copiii şi părinţii testati prin screening, a fost ulterior efectuat în cadrul laboratorului de genetică a Clinicii de Pediatrie din Szeged.

 

Dacă acest sistem transfrontalier de diagnostic implementat prin proiect îşi dovedeşte eficienţa şi sustenabilitatea, modelul poate fi aplicat şi în screening-ul neonatal a altor boli rare congenitale, respectiv în metoda de diagnostic al altor grupe populaţionale.

 

 

HURO flyer in Romanian (Arad)

 

 

 

 

 

 

A Duchenne-féle izomdisztrófia - Tájékozódj!

 

A Duchenne-féle izomsorvadást az X-kromoszóma egyik génjének meghibásodása okozza. E mutáció következtében a disztrofin nevű fehérje nem fejeződik ki, vagy egy rövidebb fehérje formájában nem tudja ellátni a feladatát. Mivel a disztrofin fehérje az izomsejtek integritásáért felelős, hiányában nagymértékű izomsejt pusztulás lép fel. A betegség előrehaladtával az izomtömeg fokozatosan csökken, a beteg gyermekek 10 éves koruk körül tolószékhez kötötté válnak, 20-30 éves koruk között a légzőizmok és a szívizom elégtelen működése a páciensek halálához vezet. Ez az elváltozás a statisztikák szerint minden 3500 fiú újszülöttből egyet érint, azonban ezen páciensek és családjaik elmondhatatlan nehézségekkel kell szembenézzenek, miközben tudják, hogy a betegség ma még gyógyíthatatlan. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a betegséget, amennyire tudjuk, megelőzzük.

A Duchenne-betegség oka az esetek 70-75%-ában a DMD génben fellépő nagyméretű deléció (hiány), vagy ritkábban duplikáció (kettőződés) – melyek a gén két mutációs forrópontjában találhatók –, míg a fennmaradó esetek kisméretű elváltozásokból adódnak. A páciensekben megjelenő mutációk közel 70%-a öröklött, míg 30%-a új mutáció. A hagyományos multiplex PCR genetikai eljárással vérmintából kinyert DNS mintát vizsgálva a gén kódoló részeinek meglétét ellenőrzik. Ez a vizsgálat nem alkalmazható hordozósági vizsgálatra, ugyanis az anyáknak egyik X-kromoszómája egészséges, így a keresett kódoló részek jelenléte mindig kimutatható. További részletes információ:

http://www.treat-nmd.hu/neuromuszkularis-betegsegek/duchenne-fele-izomdi...

 

Új genetikai eljárást dolgoztunk ki:

Kutatócsoportunk egy olyan módosított multiplex PCR genetikai eljárást dolgozott ki, melynek segítségével egyszerűen megállapítható, hogy egy leendő anya hordoz-e olyan génhibát, mely a hagyományos módszerrel csak a már beteg fiúgyermekeknél mutatható ki. Így a fentieket figyelembe véve az öröklődő esetek mintegy 70-75%-a megelőzhető. A hordozóként diagnosztizált nőknek fokozottan kell ügyelniük arra, hogy gyermekvállalás esetén kérjék a magzat genetikai vizsgálatát a betegség elkerülése érdekében.

 

Ingyenes szűrési lehetőség: előzzük meg a betegséget!

Az újszerű eljáráshoz szintén vérmintából izolált DNS-re van szükség. Kutatócsoportunk a HuRo SCREENGEN projekt keretében a fent említett vizsgálatot ingyenesen elvégzi önként jelentkező, a jövőben gyermeket szülni szándékozó nők körében. Amennyiben a családban valaha is előfordult izomsorvadásos megbetegedés a vizsgálatot fokozottan ajánljuk, de mivel az újonnan létrejött mutációk a nőket is érintik, tudtán kívül bárki lehet hordozó. A létszám korlátozott, az első 100 jelentkező esetében végezzük el ingyenesen a vizsgálatot. Olyan esetekben, ahol a családban már volt hasonló megbetegedés, 2012 végéig a fenti létszámon túl is fogadunk jelentkezőket, és esetükben további vizsgálatok kérhetők, amennyiben eljárásunkkal nem sikerül a hordozóságot kimutatni.

 

 

 

Summary of achievements ( period 01 oct. -31 dec.2012 ) (Romanian partners)

In this period there have been several  types and difficulty activities deployed.

a.) Administrative activities

-there have been made consistent efforts in order to finalise the indispensable TRAFO point, as source for high power electricity source for the new laboratory establishment ; they consisted of:-approval of the local urbanism authorities, licitation  of  the working company responsible for its achievement,  the construction  itsself and connection with our new laboratory; it was a hard time- and energy- consuming approach, which was finalised in October ,giving us a feeling of success
-acquisition of deep- freeser-2012

-preparation of technical characteristics of the thrombinoscop and of the capillary electrophoresis and kick-offf the national electronic auction- december 2012

b)Mandatory  professional  training of the team for the new, highly demanding exploratory activity

- training course of dr. Ursu Emilia and Florina Boldeanu in the specialized lab in Szeged, lead by dr. Emoke Endreffy-september 2012
- sustained communication and finally establishment of the most accesible and reliable exploration for inversion of Intron 22 and 1 , and also for F VIII sequencing , exploration  needed for obtaining information  about the genetic profile of hemophilia, indispensable for prenatal diagnosis, genetic councelling,  illustrution of the correlation of  fenotipic with genotipic  profile of patients, as well for the detection of carriers; it was undertaken with dr Attila Tordai,PhD,head of Molecular Genetics Laboratory in Budapest- september 2012
-participation  of dr. Emilia Ursu at a 3 weeks duration  training activity in the Bio-Molecular Lab of excellence1 December-21 december 2012 ) in Bonn  the most important one in Europe, lead by prof. J.Oldenburg
-- meeting in Timisoara on 16 Oktober  with all  the teams from maternities in  Timis area, organised for a better  implementation of metabolic screening ann introduction of data  in eletronic data base

-meeting in october 2012 in Bucharest in order to  extend the implementation of  the new  technic for  determination for galactosemia and 21hydroxilase deficiency.   in a  future national  health programm for 2013 the new  technic determination for galactosemia and 21hydroxilase deficiency. 

c)Analyse  and visualisation of our activities

-attendence of the International Neonatal Screening Congress in Budapest,held on4-6 november2012.; there have been presented 2 preliminaru studies ,performed in the frame of the project :

# Actual state of neonatal screeining in south –west of Romania

O. Marginea, M. Lesovici, A. Militaru, M. Serban, S.Dumitra, E. Ursu, M.Nanu, E.Karg

# Genopytpe –phenotype correlation in haemophilia. A preliminary srudy

 E.Ursu, V.Ordodi, E.Karg, O.Marginean, E.Endreffy, M.Bataneant,  D.Mihailov, A.Militaru, C.Jinca, A.Pascalau, J.Patrascu, M.Serban

-attendence of a common symposion organised in Szeged on 18 November  2012; the  preliminary results obtained in our three  centers: Szeged, Arad and Timisoara have been presented and discussed
-organisation of a regional meeting with participation of the representatives of all 3 centers. on 21 December 2012 in Timisoara; there have been presented following reports:

# Complex genetic and non-genetic determinants for rare and life threatning type of F VIII inhibitors –E.Ursu, S.Arghirescu, L.Pop, J.Patrascu, E.Endreffy,C.Jinca, M.Cuvuruz ,M.Serban

# Patients counseling to neonatal screening for metabolic disorders

 ATeodorescu, D.Burdan D, A,Filimon

# Neonatal screening in south west of Romania

O.Marginean,M.Lesovici, E. Karg, A.Militaru,I. Simedrea, M Serban, O.Adam.M Nanu.G Brad

 

-participation at the DKMT meeting, organised in Timisoara on  28 November 2012,which succeeded giving us a real image concerning the multifaced and generous content of this trans- border activity, supported by EU;

d)Elaboration and edition of  written materials issued and connected with our project

-the have been elaborated  3 booklets, one educational  and the  2 other medical ones

# Rare diseases

#Bio-molecular substrate of hemophilia

            #Adrenal gland and its pathology in childhood
-elaboration of the first  booklet  was performed with collaboration of representatives of the 3 centers  and was edited on 17 De2012
-elaboration of the other 2 booklets, directed to professionals was achieved with the cooperation of the leader partner- Szeged, the second under the responsability of the team of prof. Margit Serban, and the  third , under the responsability of assoc.prof. Otilia Marginean; both are finalised and issued on 24 December 2012

e)Medical activity

It was our main purpose; it consisted  of:

# in the Ist clinic colect and anlisede of samples by dry spot method of the samples from Timis and Arad area for 21 hydroxilase deficiency and galactosemia . We found 3 new born with 21 hydroxilased deficiency.

-Sample collection and analysis of dry spot by ELISA method have been undertaken.

- the  positive samples on screening were sent to Szeged for  confirmatory  analyse .

-the  confirmed  positive  test was followed by involvemnet of  babies  in  tratment  protocol.
 

#in the  IIIrd clinic                                                                                                                                                                                                       
- Extraction of 173 samples of DNA ,as followoing:

♦107     patients with hemophilia (105 HA and 2 HB )

            ♦46.        carriers

                        potential carriers

                        obligate carriers

            ♦          20 control samples.

-Performance of  bio- molecular determination of...

119 samples  -inversion of  Intron22
            98    samples- inversion of Intron  1

-Sequencing of DNA -

                         6 samples

f).Scientific activity

- At the National Hematology Conference held in Sinaia,  11 -14 Oktober,2012   prof. Margit Serban organised a session, common for Care-givers and Patients Organisation, attended by a representativ of WFH, on hemophilia.its present situation and perspectives; it was presented and discussed „Screengen-an euro-regional cross border project. Achievements and prerspectives”M.Serban, V.Ordodi, F.Boldeanu, I.Ciohat, E.Ursu
- At the Neonatal  Screening Congress held  in  Budapest, on4-6 november there have been presented  following reports:

-It was presented a paper with partial results of 21 hydroxilase deficiency screening programe  in the Congress of European Academy of Pediatrics – Istanbul , on 5-9 october 2012

2 papers presented in ISNS – october Budapest –One from hemophilia screening and one for emdocrine screening
- an abstracts  has been sent in December 2012   to  the International DLTH Conference, which will be held in 22-25 May 2013 in . Prague

G.Recognition / award for our activity

-By the occasion of the DKMT  meeting  held in Timisoara on 28 November 2012 , underlyning the performances  deployed during the year 2012 our project was awarded with a price for its outstanding activity.
 

Delays and their justification

Due to your generous understanding and support we succeeded  overcoming numerous and different obstacles and hindrance and in a significant proportion we could overcome the delays of the previous periods, living with the feeling of a successful finalisation of the project by the end of January 2013.

The reasons of the delays have been like we already mentioned:

-dissolution of the team because of  abandoning  the country (Mihailov, Pop ), or our clinic (Mic), and because of remaining in maternal leave ( Urtila, Boldeanu )

-unpredicted  new tasks (TRAFO for electrical power supplementation )

-new information regarding the equioments and reagents of a new, highly demanding laboratory (capillary electrophoresis, thrambinoscop )

-difficult, tedious  and time –consuming procedure (contest ) for acquisition on national electronic  system

 

 

Selected abstracts:

 

648 The Complex Problems of Children and Families with a Child with Disorders of Sexual Development

  • The 4th Congress of the European Academy of Paediatric Societies, 5–9 October 2012., Istanbul, Turkey

  • Poster presentations

Arch Dis Child 2012;97:A188 doi:10.1136/archdischild-2012-302724.0648

  1. OD Marginean1,
  2. TD Marcovici2,
  3. DM Chiru2

+ Author Affiliations

  1. 1Pediatrics, University of Medicine and Pharmacy
  2. 2Pediatrics, University of Medicine and Pharmacy ‘Victor Babes’, Timisoara, Romania

Abstract

Background The diagnose of DSD is a challenge for medical staff, family and society.

Material and method We study 15 patients with DSD, between 2005–2011. The study protocol included anamnesis, clinical examination: auxiological dates, degree of puberty (Tanner), genitalia conformation (Prader stages) and its consistency with social sex. Laboratory datas: karyotype, gonadotrophins, testosterone, DHT, inhibin B, DHEA and DHEAS, 17OH progesterone; SRY gene (in selected cases) was performed. In all the cases we perform psychological exams of the child and family.

Results We have eight, 46 XX, and three 46 XY subjects. According to age we have 4 groups: newborns (2), children between 1–3 years(4), between 3–6 years (6) and more than 10 years(2). The diagnosis was: CAH 8 cases, PAIS 1 case, Simith-Lemli-Optz- Syndrome 1 case, Leyding cell hypoplasia 1 case. In neonatal period the correct assessment of social sex reveal minimal psychological familial problems. Adolescent CAH have general psychological distress higher rates of substance abuse, somatization, and suicidal behaviors. PAIS child want to change “her” sex because poorer social and interpersonal relationship functioning. The family doesn’t agree because they live in a community with specific rules.

Conclusions

  1. In DSD cases the assessment of sex must be done in neonatal period after careful evaluations of the child.
  2. The psychological implications are more deep and affect the child, family and the society.
  3. The right of the child must be protected by specific low of the state.

 

 

Szteroid profil meghatározás kongenitális adrenális hiperplázia (CAH) diagnózisának megerősítésére

Magyar Gyermekorvosok Társasága 2013. évi Nagygyűlése, 2013.június 6-8, Debrecen, Magyarország

 

Monostori Péter, Baráth Ákos, Túri Sándor, Karg Eszter

SZTE Gyermekgyógyászati Klinika, Szeged

 

Célkitűzés:

A kongenitális adrenális hiperplázia (CAH) súlyos öröklött anyagcsere betegség, mely Magyarországon nem része az újszülöttkori szűrésnek. Célunk volt a CAH megerősítő vizsgálati módszerének beállítása, illetve magyar-román kooperáció (HURO 0802/008 SCREENGEN) részeként a romániai primer szűrés során mért emelkedett 17‑hidroxi-progeszteronszintű (17‑OHP) mintákban a diagnózis megerősítése vagy kizárása.

Anyag és módszer:

Anyagcsere laboratóriumunkban a CAH‑ra jellemző 5 szteroid (kortizol, 21‑deoxikortizol, 11‑deoxikortizol, 4‑androszténdion, 17‑OHP) szintjét mérő folyadékkromatográf-tandem tömegspektrometriás módszert állítottunk be.

Eredmények:

A romániai primer szűrés során talált emelkedett 17‑OHP szintű mintákban (n=224) a CAH diagnózisa 1 esetben igazolódott (CAH altípus: 21‑hidroxiláz deficiencia).

Megbeszélés:

A CAH‑ra jellemző szteroidok szintjének mérése lehetővé teszi a gyors diagnózis felállítását a klinikai tünetek, illetve a primer szűrés alapján felmerült gyanú esetén. A módszer a CAH leggyakoribb típusaiban a differenciál diagnózisban is segítséget nyújt.

 

 

 

Book:

 

 

 

 

Excellence awards:

 

 

 

 

 

 

 

 

English